Majonéza
Majonéza
K přípravě majonézy potřebujeme
- 2 žloutky
- 1/2 lžíčky soli
- 1 lžíce světlé hořčice
- 2 lžíce octa anebo citrónové šťávy
- 250 ml jemného rostlinného oleje
Jak na to :
Žloutky smícháme se solí a hořčicí a ochutíme octem. Za stálého míchání přidáváme po kapkách olej. Aby se všechny suroviny spojily, musí mít stejnou teplotu. Po spotřebování 1/3 oleje zbytek vléváme rychleji za stálého míchání. Hotová majonéza musí být přiměřeně hustá. Můžeme ji libovolně dochutit a zjemnit. K tomu používáme především smetanu anebo jogurt. Ochucujeme sardelovou pastou, křenem, koprem, kari kořením. Tato majonéza slouží jako základ dalších omáček, hodí se k přípravě salátů a pomazánek.